Grundkurs i stämpling
För er som aldrig provat på att stämpla ska jag försöka förklara lite grundläggande termer och hur man gör och vad man behöver för saker för att komma igång.
Vad är då en stämpel?
Det finns olika sorters stämplar men i grunden är det ett mönster som upphöjts på ett material så att man med hjälp av lite färg ska kunna göra avtryck på saker.
De olika sorters stämplarna som finns är:
Gummistämplar
Stämpelmaterialet är i gummi.
De säljs i två varianter monterade och omonterade även kallade UM som i unmounted och som betyder omonterad på engelska.
De monterade stämplarna (den till vänster på bilden) är monterade på en träkloss och färdiga att använda.
Om man köper en omonterad stämpel får man bara själva stämpeln och inget annat. Dessa behöver man själv montera på något sätt för att kunna använda dem. Omonterade stämplar kostar mindre än monterade stämplar.
Clearstamps
Clearstamps är en omonterad stämpel men den är gjord i ett genomskinligt material så att man kan se igenom den när man stämplar och på så sätt lättare kan få motivet där man vill på pappret.
Magnetstämplar
Magnetstämplar är gummistämplar monterade på en magnet.
Man har då ett speciellt handtag av stål man monterar dem på.
Foamstamps
Foamstamps är stämplar tillverkade i skumplast. Dessa använder man främst akrylfärg till att stämpla med.
Montering av omonterade stämplar
Gemensamt för clearstamps och omonterade stämplar är att de måste monteras för att man ska kunna stämpla med dem.
Då behöver man ett akrylblock i en lämplig storlek. Olika akrylblock och monteringstillbehör hittar du här.
Fördelen med att använda en akrylkloss är att du kan se igenom den och på så sätt är det lättare att få motivet där man vill ha det på pappret.
Det finns det två olika produkter man kan använda för att fästa stämplarna på akrylklossen. Dessa är EZ-mount och Tack n' Peel.
Om du använder clearstamps så är de klistriga på ena sidan och fäster direkt på akrylklossen. Så inget monterinssystem behövs i detta fall.
EZ-mount
EZ-mount är ett tjockare lager med skumplast som är fjädrande och klistrigt på båda sidor.
Den ena sidan fäster man på baksidan av den omonterade stämpeln. Sedan klipper du runt skumplasten efter formen på stämpeln.
Den andra sidan av EZ-mountet är också klistrig så den kan fästas på akrylklossen. Du kan ta av och på stämpeln från akrylklossen och förvara stämplarna utan att ha dem monterade på klossen.
Tack n'Peel
Det här materialet är ett klibbigt geléliknande material som du fäster direkt på akrylklossen och låter det sitta där till skillnad från EZ-mounten där materialet satt kvar på själva stämpeln.
Den andra klibbiga sidan fäster du den omonterade stämpeln på och vips så är stämpeln monterad på klossen.
Du kan ta av och på stämpeln hur många gånger du vill. Slutar den vara klibbig är det bara att torka av den med vatten och så blir den klibbig igen.
Fördelen med det här systemet är att du endast behöver ha en bit på akrylklossen så det är betydligt billigare och du slipper montera varenda stämpel.
EZ-mounten måste du fästa på varje stämpel och låta den sitta kvar där. På så sätt går det åt mer EZ-mount.
Att stämpla
Det du behöver för att komma igång är:
En stämpel
En akrylkloss och ett monteringssystem om stämpeln är omonterad
En stämpeldyna
Ett lämpligt papper att stämpla på
Stämpeldynor
Det finns hur många olika sorters stämpeldynor som helst att välja mellan. Det man behöver fundera på innan man köper en är vad vill jag göra med den.
Jag rekommenderar att man köper en svart dyna till att börja med. Om man tänker måla motiven med akvarellfärger eller distresser ska du använda en vattenfast dyna som tex Memories.
Vill du måla med Promarker pennor och skugga med MCP-tekniken ska du istället välja en vattenlöslig dyna såsom tex Adirondack.
Om du inte alls vill färglägga ditt motiv så köp en dyna och en färg du tycker om.
När du köpt en omonterad stämpel så börja alltid med att klippa bort överflödigt gummi. Klipp så nära motivet som möjligt för att inte få stämpelfärg och fula kanter utanför motivet.
Jag har Tack n' Peel redan monterat på min akrylkloss så allt jag behöver göra är att lägga baksidan av stämpeln mot det klistriga Tack n' Peel materialet. Nu sitter stämpeln fast på akrylklossen.
Sedan tar jag stämpeldynan och duttar den över stämpeln tills det syns att hela stämpeln är jämnt täckt med stämpelfärg.
Ibland kan det komma färg på stämpeln där man inte vill ha färg. Risken är att detta kommer att tryckas av på pappret och bli en stor ful fläck som man inte vill ha. Om du ser att det har hamnat färg på stämpeln där det inte ska vara färg så ta bort det med en tops eller en bit papper innan du stämplar motivet.
Vänd stämpeln mot pappret och tryck ner den mot pappret. Det är viktigt att du trycker ner den rakt mot pappret och inte gnuggar runt med stämpeln för då blir avtrycket suddigt.
Tryck lite utmed stämpeln för att vara säker på att det kommer färg på hela motivet på pappret.
Lyft upp akrylblocket rakt från pappret. Gnugga ej runt det på pappret.
Nu har du lyckats göra ditt första stämplade motiv.
Lycka till med att stämpla!
/Ann-Louice