MCP-tekniken

MCP står för "Magic Colour Pencils "och är en färgläggningsmetod där man använder pennor med hög pigmenthalt (Artistkvalitet) , t ex Prismacolor eller Faber Castell Polychromos. Tekniken går enkelt uttryckt ut på att man målar motiven delvis med pennorna och sen löser upp färgen med luktfritt mineralbaserat lösningsmedel med hjälp av en stompf (rulle av hårt pressat papper). Detta sätt att färglägga kallas också Gamsol-målning och syftar på namnet på ett lösningsmedel som vi inte kan få tag på här i Sverige, men Beckers "A" Odourless är ett fabrikat som finns i välsorterade konstnärsbutiker och det funkar lika bra. (Två andra märken som funkar utmärkt är: Winsor Newton - Sansodor och Daler-Rowney - Low Odour Thinner)

Jag tänkte visa hur man gör i en enkel steg-för-steg-beskrivning (klicka på bilderna så blir de större).



Prismacolorpennorna finns i en uppsjö av färger och kan köpas i set med olika många pennor. Hos InkyWings finns seten med 12, 24, 48 eller 72 pennor, men kan beställas även i andra antal. För att slippa hantera den stora flaskan med lösningsmedel har jag tagit en liten burk och i den lagt en tillklippt bit svamp. Hällde sen på lagom mycket lösningsmedel för att svampen ska hållas fuktig och sen doppar man stompfen i den. Helst ska burken vara av glas, eftersom lösningsmedel i värsta fall kan kan lösa upp plast. Tänk också på att inte hålla näsan precis ovanför den öppna burken när du arbetar, för även om lösningsmedlet är "luktfritt" är det inte så nyttigt att andas in. (sörj alltid för god ventilation vid användande av lösningsmedel!)



Stämpla motivet på ditt papper, som gärna ska vara av det lite blankare slaget, exempelvis albumblad. Dynan jag använde i exemplet är Ranger Archival Ink, men det funkar bra med vattenlösliga dynor också. Låt torka ordentligt. Måla sen längs konturerna av mössan med röd Prismacolor-penna.



Fukta stompfen med lösningsmedel genom att doppa den i svampen, men se till så den inte blir för blöt. Tryck först lätt med stompfen över linjerna som du gjort med pennan för att bryta ner färgen. Gör sen cirklande rörelser med stompfen - håll den lite lätt lutad - utifrån och in och för på så vis färgen in mot mitten. Färgen blir då mörkast ute vid kanterna och ljusnar i nyansen ju längre in man kommer. Återfukta stompfen om det behövs.



Måla med olika färger på pennor runt övriga detaljer på motivet och upprepa tekniken. Försök att använda samma ände på stompfen till liknande färger, men slipa gärna bort överflödig färg mot ett sandpapper innan färgbyte - tänk på att hålla stompfen i en vinkel så att spetsen behålls.

MCP-8

Så här blev det färdiga resultatet!

Den här tekniken kan man också kombinera med ProMarkers och detta har Lisa skrivit en artikel om i ett tidigare inlägg här i bloggen. Det kan kännas lite svårt i början, men kom ihåg att övning ger färdighet!

Stämpeln jag har använt i exemplet är Tomtepojke från InkyWings.

Lycka till!

/Ingrid

ETT PAR TILLÄGG AV LISA:

Här har jag gjort på precis samma sätt som Ingrid beskriver ovan, men jag har lagt ganska mycket färg runt kanterna på mitt motiv. (pepparkaksflicka från hÄnglar)


Ansiktet har dock bara fått en lätt ton av lämplig färg över hela ytan för att få det jämnt och fint.

Gå sedan över med stompfen - precis som nämnt ovan, men cirklande rörelser från kanten (där färgen är) och in mot mitten av motivet och dra med dig färgen. Fortsätt tills det syns att det inte ligger färg på lager i kanten längre.


Som ni ser har det här motivet fått kraftigare färg i sin helhet, även om det ljusnar mot mitten osv. Så beroende på vilken effekt man vill uppnå i slutänden så lägger man på olika mycket färg i kanterna från början! :-)

Lycka till! /Lisa

ET EKSEMPEL FRA BEATA :-)

Jeg har begynt med å stemple "Fniss Johan" på et glatt tegnepapir med StazOn. Deretter har jeg lagt litt farge langs linjene på motivet. Jeg har benyttet Prismacolor sine fargeblyanter.



Jeg ønsket en mer "skitten look" på gutten samt litt mer fargespill så jeg har tegnet litt med andre farger på motivet.



Jeg har fargelagt med å dra fargene utover i små sirkelbevegelser. Fargene gikk ganske lett i hverandre. Det blir også fint dersom vi blander flere nyanser av samme farge. Viskelær kan brukes hvis det kommer farge utenfor kanten, eller hvis en svakere farge ett sted på motivet er ønskelig.
Her er det ferdige resultatet:



Teknikken trenger litt øvelse men er skikkelig morsomt! Ha det gøy!!

Beata


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback