Promarkers - tutorial
Jag tänkte avsluta veckan med en liten genomgång av Promarkers pennorna samt även ge lite tips om hur man kan färglägga motiv med dom samma. Promarkers tillverkas av Letraset och är alkoholbaserade pennor med två olika tjocklekar på spetsarna - en för detaljarbete och en för färgläggning av större ytor. En avgörande skillnad mellan Promarkers och "vanliga" tuschpennor är att det inte blir randigt när man målar utan färgen flyter ihop och blir jämn.
En annan klar fördel är att man kan använda Promarkers på dom flesta material såsom papper, vellum, metall, plast, OH/overlay, foton, glas, trä, keramik, tyg mm. Vad gäller typ av papper som är bra att måla på så rekomenderas lite tjockare vita papper med en lite glattare yta än vanliga. (finns i ebutiken) Många tycker också om att använda albumpapper, men dessa tenderar att suga lite mera färg och torkar då mycket fortare, vilket kan göra det lite svårare när man färglägger motiv.
När det gäller själva färgläggningen så finns det lika många sätt som användare men ofta börjar man med att "grundmåla" med ett lager färg för att sedan måla skuggorna efteråt. Det enklaste sättet är nog att måla med samma penna i flera lager för att få fram skuggor. Ett annat sätt är att istället skugga med en något mörkare nyans än grundfärgen och sakta bygga upp djup i bilden. Jag använder mig av en kombination av båda:
Eftersom pennorna är alkoholbaserade är det viktigt att använda en vattenlöslig dyna, för att inte riskera att motivets konturer flyter ut. Rangers Adirondack dynor är toppen att använda med Promarkers. Börja med att stämpla upp motivet på ditt papper.
Jag använder Blush, Dusky Pink och Blossom när jag färglägger hud.
Jag börjar med att grundmåla all hud med Blush.
Sedan målar jag hela ytan med Blush igen (jag tar ansiktet först) för att blöta upp ytan. Sedan skuggar jag med Dusky Pink och Blossom. Jag "suddar" övergången mellan alla nyanser med Blush, för att få dom att flyta samman och inte skapa skarpa kanter. Tänk på att Promarkers färgen torkar ganska snabbt, så det gäller att vara lite kvick :0) Hemligheten med att få det att flyta samman fint mellan nyanserna är att jobba medans färgen är blöt!
Nästa steg blir håret. Jag tänker göra mitt motiv brunhårigt och väljer färgerna Sandstone, Cinnamon, Cocoa och Burnt Umber.
Jag börjar med att grunda hela ytan med Sandstone.
Sedan väljer jag att jobba med en del av håret i taget, så att jag hinner måla medans färgen är blöt. Här har jag valt den vänstra delen av luggen, som jag målar ännu en gång med Sandstone.
Sedan skuggar jag med Cinnamon...
...och sedan "suddar" jag övergången med den ljusare pennan Sandstone. Här ser ni tydligt, om ni jämför bilden ovan med denna, hur effekten blir av själva "suddningen". Här är färgen fortfarande blöt, själva övergången/"suddningen" bleks ju mer färgen torkar.
Sedan fortsätter jag på samma vis och fyller på med nästa färg; Cocoa - och "suddar"...
...och sist Burnt Umber - och "suddar".
Sedan bygger jag vidare på samma vis över hela håret. Så här ser det ut när det är färdigt!
Kläderna tänker jag måla blåa och lila. Till dom blåa använder jag färgerna Pastel Blue, Blue Pearl, Cornflower och China Blue.
Jag börjar med att grundmåla mina blåa fält med Pastel Blue.
Sedan gör jag som tidigare; bygger på med Blue Pearl - "suddar", Cornflower - "suddar" och avslutningsvis China Blue - och "suddar". Här ser ni skillnaden på den grundmålade ytan och den färdiga ytan.
Till dom lila kläderna använder jag Lavender, Lilac, Amethyst och Aubergine.
Till dom större ytorna så använder jag alla fyra färgerna (muffen och öronlapparna), men till dom små och pilliga så använder jag oftast bara dom tre första (halsduken och strumporna), det brukar räcka.
Resterande av ytorna ska vara vita, men eftersom jag personligen tycker att det kan kännas lite platt om det bara lämnas omålat så väljer jag att måla dom med färgen Ivory.
Här ser ni skillnaden från bilden ovan...
För att bilden ska "ploppa" ut lite från pappret så ritar jag runt motivet med en ljus grå nyans. Jag har här valt färgen Ice Grey 1.
Här ser ni effekten.
Avslutningsvis använder jag en vit penna för att få dit lite blänk för ytterligare skuggeffekt. Jag använder Sharpie Extra Fine som är en personlig favorit!
Ett tips när man ska rita blänk; försök tänka på varifrån ljuset kommer (hur ni har skuggat).
Och här är slutligen den färdiga bilden, bara att fästa på det tänkta kortet!
Det är lite svårt att förmedla färgläggning på det här viset, det är alltid lättare live. Men jag hoppas ni fått lite nyttiga tips och ideér på hur man kan färglägga med Promarkers. Så - plocka fram pennorna och börja leka! Lycka till!
Kram Åsa
Tusen takk for en fantastisk flott tutorial,Åsa!!
Skal jammen meg prøve engang til med de pennene jeg har ;)
Klemmer fra Maya:)
Tack snälla för detta inlägg! Så himla bra för en nybörjare att gå in och titta hur ett proffs gör för att färglägga!
Ha en fortsatt trevlig sommar! Kram/Kathleen
Kanontips!! Mycket lättare att förstå än att försöka ge sig på den där svåra blendern... :-) Tack för tipsen iallafall :-) Nu blev jag riktigt sugen på att måla lite :-)
Kanonbra tutorial - tack för alla fiffiga tips!
Underbar tutorial! Tack! Nu känns det hela plötsligt förståeligt och "doable"!
Kram Christine
Tuse tack för pedagogisk uppläggning av beskrivningen för en nybörjare på ProMarker som jag. Superbra. Nu skall jag bara försöka hitta ett lämpligt papper, för än så länge har jag inte lyckats, utan att färgen "blöder".