Distressrutor

Ett "recept" kan man väl säga att det är, men inget som går att äta. ;-)

Men jag ville dela med mig av något som jag hittade på strax innan mässan i Leksand och även satt och demade på mässan, nämligen "distressrutor".  Fast så här efteråt tror jag att jag döper om dom (tack vare Jessica - Tussan) till Joystick-rutor, för det lät mycket häftigare. ;-)

Exakt var jag fick idén ifrån minns jag inte, men jag var väl som vanligt ute och surfade eller läste nån tidning och så plötsligt fick jag för mig att jag skulle testa att maska en ruta och leka lite med distresserna. Jag har gjort liknande saker tidigare fast då med akvarellfärger och stämplade motiv. Mycket läckert. (längst ner i inlägget har jag lagt in mitt tidigare alster från 2006)

Så - vill du testa?

Det här behöver du:

En "joystick" (distresshandtag med skumdyna på), några olika färger av distressdynorna, stämplar, post-it-lappar (eller liknande med lim på en kant) och papper. Med fördel ett lite blankare papper (jag har använt samma papper som vi använder till ProMarkers) då man kan dra runt färgen lite lättare.

Börja med att riva av kanten på en post-it-lapp, riv mitt i det "klistriga" eftersom man vill att det ska sitta tätt mot det vita papperet och ingen färg ska smita under kanten.


Gör 4 lika lappar och sätt i en ruta efter eget tycke och smak.Plocka fram den ljusaste färgen av dom du valt.
Plocka upp färgen med hjälp av handtaget (joysticken ;-) ) och börja sedan dra färg *UTIFRÅN och IN* mot ditt maskade område.Så här, sätt ner handtaget på post-it-lappen och dra in färgen mot det vita området. Dra runt alla kanter och in mot mitten, så mkt färg som du vill ha. Dutta på mer färg från stämpeldynan när du tycker att det behövs.


Dra så långt in mot mitten du vill - beroende på hur ljust du vill att det skall vara där. Vill man ha färg över hela ytan så slaskar man på bra duktigt i början med den ljusaste färgen. ;-)Här har jag fyllt hela rutan med den ljusaste färgen och skall nu börja med en lite mörkare färg runt kanterna. Tycker det blir snyggt att ha en  eller två mörkare färger närmast kanten. Testa gärna att lägga en helt avvikande färg allra längst ut i kanten, tex en brun eller liknande för att få en dramatisk effekt. :-)Nu har jag gått runt kanten med den mörare röda och börjar bli nöjd med infärgningen av rutan.

Låt post-it-lapparna sitta kvar och leta på dina stämplar.Färga in stämpeln med en färg som blir mörkare än din bakgrund så det syns bra. Jag valde att ta samma färg (Fired Brick) som jag tog närmast kanten på min ruta. Eftersom det blir mer koncentrerad färg på stämpeln så syns det bra även om det är samma färg under.

Stämpla i rutan - gärna så delar av stämpeln kommer "utanför kanten" eftersom detta ger lite dimension åt motivet. Jag valde att stämpla ett stort och ett litet hjärta medans post-it-lapparna fortfarande satt på plats.Sen rev jag bort post-it-lapparna och stämplade ytterligare ett hjärta + texten (i svart) så dom kom lite utanför min ruta.Här syns det hur läcker kanten blir efter den rivna masken. Det ger oxå liv åt rutan att låta något eller några av motiven gå utanför kanten.Och så här blev hela rutan när den blev klar.
Redo att skära till och använda på ett kort eller liknande. ;-)

Lycka till och passa på att pyssla mycket nu när det är så eländigt väder ute.
/LisaEtt tidigare alster gjort på ungefär samma sätt från slutet på 2005 eller början på 2006, minns inte exakt.Allt här är dock målat med akvarellfärger - även bakgrundsrutan. ;-)
/Lisa

Kommentarer
Postat av: Hattifnatt

TACK för inspirationen! Joystickrutan med hjärtan är heeelt underbar!

Postat av: Anonym

WOW- så läckert!!

Tack för att du visade. :-)

2009-07-09 @ 22:10:34
Postat av: Zarah

Supersnyggt! :D

2009-07-09 @ 22:30:02
URL: http://zarischka.blogspot.com
Postat av: Cina99

Ett ord bara... LÄCKERT!!

2009-07-10 @ 09:29:41
URL: http://cina99.bloggagratis.se
Postat av: Elisa

Så snyggt! Clean & simple! Detta ska jag göra när jag kommer hem. Nu samlar jag på inspiration och lust, tack för ditt bidrag!

2009-07-10 @ 09:39:07
URL: http://husvagnsliv.blogspot.com
Postat av: lenislenis

Mkt, mkt snyggt!

2009-07-10 @ 12:49:51
URL: http://lenislenis.blogg.se/
Postat av: Sara - SaGam

Det där gamla kortet känner jag igen. Tänk att man målade allt med akvarell.. Gillar ditt hjärtekort mycket!

2009-07-13 @ 00:22:38
URL: http://sagam.blogg.se/
Postat av: Agneta N

Oj så läckert, det här måste man prova :o)

2009-07-16 @ 19:25:59
URL: http://agnetaskort.blogg.se/
Postat av: Maria B

Helt underbar ruta med hjärtan!! Gillar det jättemycket!

2009-08-04 @ 14:05:28
Postat av: Lina

supersnyggt! vilken läcker effekt det blev!

2009-08-11 @ 17:35:20
URL: http://ltannerfalk.se
Postat av: Tettiz

Ruskigt läckert! Tack för inspirationen!! :D

2009-08-16 @ 13:08:27
URL: http://tettiz.blogspot.com
Postat av: Vixxan

måste testas! Kram på dig =)

2009-08-16 @ 14:22:23
URL: http://vixxansscrapp.blogg.se/
Postat av: Evelina

Åh TACK för inspirationen, detta kommer jag att lifta!!

2009-08-16 @ 19:11:04
URL: http://wih.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback